Oude stenen schoon gebikt voor hergebruik

De renovatie van deze traditionele koloniewoning loopt voorspoedig. De komende week gaat het dak eraf en komt de rietdekker. We kijken dan of de oude sporen – gemaakt van dennetjes – nog gebruikt kunnen worden of dat deze toch nog allemaal vervangen moeten worden. De drie dakramen zijn verwijderd vanwege asbest, maar komen weer terug in het nieuwe dak.

Rondom zijn alle raam- en deurkozijnen vervangen. De ramen en deuren worden zoveel mogelijk teruggeplaatst op de plek waar ze van oorsprong zaten; zo is de deur in de achtergevel verplaatst naar de zijgevel en is een klein zijraam vervangen door een groot raam.

Het achterhuis is geheel vervangen en opgebouwd conform de nieuwe koloniewoning: de onderkant wordt opgemetseld en opgebouwd met de prefabwanden. De voorkant wordt opgemetseld met de oude, schoon gebikte stenen.