Ophaalbrug in Wilhelminaoord

Als markering van de plek waar vroeger de oude zwaaikom van de Westerbeeksloot in Wilhelminaoord was, heeft kunstenaar AndrĂ© Pielage een kunstwerk ontworpen. Het ontwerp ‘Opgehaalde Herinnering’ is een variant op de voormalige witte, houten ophaalbrug. Een zwaaikom is een verbreed stuk vaarwater waar schepen kunnen keren.

Op basis van foto’s heeft de kunstenaar een soortgelijk exemplaar in aluminium afgegoten en deze wordt over het fietspad geplaatst dat haaks op de Westerbeeksloot ligt. De fietser ervaart de ‘brug’ door een kleine verhoging in de brugdek. Deze verhoging hebben we afgelopen week aangebracht op het fietspad, op de kruising Vaartweg en Koningin Wilhelminalaan.

Meer informatie: www.kunstencultuur.nl

Laatste foto: Uit ‘In de schaduw van de Friesche Brug’ van Lourens Looijenga