Prefab onderdelen Roedenberg Diever

Begin 2019 hebben we een extra loods gebouwd, omdat we te weinig ruimte hadden voor het maken van prefab onderdelen, naast de wanden ook de dakconstructie. De afgelopen periode zijn de prefab onderdelen gemaakt voor de woningen aan de Roedenberg in Diever. Een groot aantal binnenwanden staat al klaar, compleet met isolatiemateriaal en damp open folie.

Prefab wanden staan klaar voor vervoer

Iedere woning krijgt een erker die ook in de loods wordt klaargemaakt, compleet met dak. De raamkozijnen hiervoor staan al opgesteld en worden er ook ingezet, voordat ze naar Diever vervoerd zullen worden. Ook de achterwand is bijna klaar en helemaal voorzien van isolatiemateriaal. De buitenkant wordt nu bedekt met damp open folie. In het nieuwe jaar worden de wanden naar Diever vervoerd en daar opgezet. Daar worden vervolgens de buitenmuren opgemetseld tot een bepaalde hoogte, met daar bovenop houten planken. In de andere loods ligt meer hout voor het fabriceren van de wanden; alles is op maat gezaagd en per wand genummerd, helemaal klaar om in elkaar gezet te worden.

Trappen en balustrade

In de andere loods is Jaap bezig met vakwerk, namelijk het maken van de trappen. De verschillende onderdelen, zoals de traptreden, trapboom en de spil (staander) liggen klaar om in elkaar gezet te worden, maar eerst wordt alles in de grondverf gezet. Verder liggen de onderdelen voor de balustrade al klaar. Het maken van houten trappen is een van de traditionele werkzaamheden sinds het bouwbedrijf begon. Zo maakte Paul Broekman sr. begin jaren zestig de houten trappen voor twee-onder-een-kapwoningen in Wilhelminaoord.