Woning in Beilen

In Beilen ronden we de werkzaamheden aan deze bijzondere woning deze week af. Sjabbens is bezig met diverse klussen, zoals het instellen en naregelen van de 30 zonnepanelen en de warmtepomp, het ophangen van de buitenverlichting en het aanleggen van het zinkwerk op het dak.  Verder zijn we bezig met het aftimmeren van de plafonds op de veranda’s aan de voor- en achterzijde van de woning. De hoge muren zijn opgemetseld met een mooie steen die langer en smaller is.

Houtskeletbouw en prefab wanden

De woning valt op door zijn vorm, de enorme ramen rondom en de grote glaspuien aan de achterzijde die toegang geven tot de veranda’s. De onderkant van de ramen ligt gelijk met de binnenvloer. De woning is gebouwd volgens het koloniewoningconcept, dus houtskeletbouw en prefabwanden. Waar we normaal gebruik maken van een aardwarmtepomp om de energie uit de grond te halen, is bij deze woning aan de achterzijde een luchtwarmtepomp geplaatst.

Gebouwd op palen

Het gebied waar deze woning is gebouwd, is nat en overstroomt eens in de zoveel jaar. Daarom worden alle woningen op deze locatie op palen gebouwd. De stalen buizen zijn gestort met beton met daarover stalen balken. Hier is een kanaalplaatvloer overheen gelegd, vervolgens isolatie en daarover ligt de afwerkvloer. De buitenmuren staan op hoekijzers die bevestigd zijn aan de stalen ligijzers (balken).