Aftrap off-grid Koloniewoning van de Toekomst

Vanmiddag was de officiƫle aftrap van de bouw van de (bijna) off-grid koloniewoning aan de Hooiweg in Frederiksoord. In het Huis van Weldadigheid heette Minne Wiersma van de Maatschappij van Weldadigheid iedereen welkom en gaf daarna het woord aan Hilco Broekman, Alex van Oost van Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie en Henk Doeven, wethouder van de Gemeente Westerveld.

De koloniewoning is off-grid ready: er is nu nog een elektriciteitsaansluiting, omdat de zonnepanelen niet voldoende genereren voor opslag, maar hopelijk is dat tijdelijk. We zoeken naar een oplossing die ervoor zorgt dat er voldoende opslag van elektriciteit is om de koloniewoning dag en nacht te voorzien van stroom, verwarming en warm water.

Voor wat betreft de watervoorziening wordt het hemelwater opgevangen en gefilterd tot drinkwater. De vervanging voor de rioleringsaansluiting is gezocht in een IBA-systeem. Een rietfilter erbij en dan kan het water de sloot in.

Aansluitend ging de groep naar de koloniewoning waar de toekomstige bewoners Hans Cevat en Wanda Torrenga een plaquette in hun woning plaatsten. Belangstellenden konden de woning bezoeken. Naar verwachting wordt de woning eind mei opgeleverd. De off-grid koloniewoning wordt gerealiseerd in samenwerking met Installatiebedrijf Dick Sjabbens BV en de Maatschappij van Weldadigheid.

Voorafgaand aan de aftrap van de bouw van deze off-grid ready (nu nog met aansluiting op het elektriciteitsnetwerk) koloniewoning kwam rtv Drenthe opnames maken.