Voorloper in energiezuinig bouwen

Onlangs hadden we een interview met platform Drenthe In Transitie (DIT) hoe wij een bijdrage leveren aan de energietransitie. We bouwen alleen nog volgens het concept van de koloniewoningen of het IBEX-concept. DIT is een initiatief van de provincie Drenthe en de twaalf Drentse gemeenten. Lees het volledige interview op ditenergie.nl.

Zelfvoorzienende woningen

Inmiddels zijn er 34 koloniewoningen gebouwd en zijn er nog een aantal in ontwikkeling. Twee woningen in het bijzonder zullen een ander traject doorlopen: deze twee koloniewoningen krijgen namelijk geen nutsaansluitingen dus worden niet aangesloten op de riolering, het gas, water en het stroomnet.

We passen innovatieve systemen toe om de woning zelfvoorzienend te maken. Voor de (drink)watervoorziening maken we gebruik van een systeem dat het opgevangen hemelwater zuivert tot grijs- en drinkwater. De riolering wordt opgelost door een IBA-systeem, dit is een septic tanksysteem.

Het opslaan van energie

We moeten naar een woningmarkt toe waarbij er zo weinig mogelijk energie en grondstoffen worden verbruikt, maar die toch van alle gemakken voorzien is.  We  zijn ervan overtuigd dat dit zonder extra kosten kan. Dit betekent wel dat onze kennis moet toenemen. Zo houden wij bijvoorbeeld de energiebehoefte en het energieaanbod (van de panelen) van de koloniewoningen bij om inzicht te krijgen in waar er nog problemen liggen.